Toneelvereniging Succes speelt ‘Verwarringen’

Bron: Wieringernieuws.nl

HIPPOLYTUSHOEF – Toneelvereniging Succes speelt dit weekeinde onder de titel ‘Verwarringen’ vier eenakters in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg.

Toneelvereniging Succes bestaat 50 jaar en luistert het jubileum op met eenakters van de hand van de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn, na Shakespeare de meest gespeelde theaterauteur van Groot-Brittannië.
In ‘Verwarringen’ komen vooral huwelijksperikelen aan de orde. Er zit behoorlijk wat humor in verscholen. Naar Ayckbourn kijken is zich vrolijk maken om de bekrompenheid en de eigenwijsheid van de medemens, maar tegelijk kun je niet ontkomen aan het gevoel dat je om jezelf zit te lachen…

Succes is de laatste nog actieve toneelvereniging op Wieringen en houdt een stukje oude eilandcultuur in ere. ‘Verwarringen’ is alleszins de moeite waard. In de eerste eenakter, ‘Moederfiguur’ wordt nog wat geforceerd geacteerd. Gaandeweg wordt echter de balans gevonden en krijgen de toneelspelers met de verwikkelingen op het podium de lachers op hun hand. Hoewel het om vier eenakters gaat, zijn er wel degelijk verbanden. Zo blijkt de hotelgast uit de tweede eenakter de echtgenoot te zijn van de moeder uit de eerste eenakter. Deze echtegenoot wordt gespeeld door Redmer Karten, die ook de regie in handen heeft. Hij transformeert van een versierder in een aangeschoten man en dat leidt tot komische taferelen.

De derde eenakter ‘Tussen de happen door’ zijn eigenlijk twee eenakters in één. Twee echtparen voeren om beurten onaangename dialogen. De afwisseling wordt technisch benadrukt door het licht boven beide restauranttafels aan of uit te doen. Het optreden van de ober, die steeds op de verkeerde momenten iets over het menu of de wijnkaart opmerkt, zorgt voor een hoog gehalte humor. Ook nu blijken beide echtparen geen vreemden van elkaar te zijn.
De eenakters worden op komische wijze aan elkaar gebreid door een werkster, die na ieder deel komt opruimen.

De voorstelling wordt zaterdagavond om 20:00 uur en zondagmiddag om 14:00 uur nog gespeeld in Dorpshuis Hippo. Kaarten kosten € 12,50 per stuk en zijn verkrijgbaar aan de zaal of kunnen besteld worden op www.toneelvereniging-succes.nl.
Op zondag 24 maart is er om 14:00 uur nog een matineevoorstelling in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

Bert Loos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s